Köpa LCHF-bröd
oktober 10, 2012 — 16:33

Om man inte har tid eller lust att baka sitt egna LCHF-bröd kan det vara skönt att köpa ett färdigt bröd som man vet smakar bra. Under de senaste åren har det blivit allt lättare att hitta produkter för lågkolhydratsdieter i vanliga matbutiker, mycket tack vare att butikerna har märkt att fler och fler är intresserade av riktig mat med få kolhydrater och mycket fett. Många kan nog minnas smörbristen under hösten 2011 till exempel. Det är dock inte överallt som man kan hitta lågkolhydratsbröd. Det enklaste sättet att köpa LCHF-bröd är i regel att besöka någon av de många nätbutikerna som har specialiserat sig på LCHF-kost.

Falska lågkolhydratsbröd

Det är alltid bra att vara skeptisk till företag som påstår fantastiska saker om sina produkter. Så är även fallet med många av de lågkolhydratsbröd som går att köpa i handeln. Att en produkt är ”low carb” har länge använts som ett säljargument för alltifrån fullkornspasta till godis, och inte minst bröd. Innan man lägger ner dessa low carb-varor i kundkorgen bör man dock läsa igenom innehållsförteckningen extra noggrant så att man inte får en felaktig uppfattning om vad produkten verkligen innehåller. Något som man ska vara särskilt uppmärksam för är termen ”net carbs” som ofta används på ett fult sätt för att dölja det verkliga kolhydratsinnehållet i produkten. Ser man den termen bör man vara extra skeptisk till hur mycket kolhydrater produkten egentligen innehåller.

Det amerikanska företaget Julian Bakerys hade tidigare ett bröd som de påstod var ”low carb” eftersom bara 1 gram kolhydrater per skiva sades tas upp av kroppen. När man kollade närmare på innehållsförteckningen kunde man dock se att en skiva egentligen innehöll 13 gram kolhydrater. När man mätte hur brödet påverkade blodsockret visade det sig också att det sköt i höjden efter att det hade ätits, vilket inte är bra för vikten eller hälsan. Sanningen är att detta bröd gjordes på vete, och att siffran 1 gram kolhydrater per skiva kom ifrån att man tog det egentliga kolhydratinnehållet och substituerade fiberinnehållet från det. På bloggen Kostdoktorn finns ett läsvärt inlägg om detta bröd.

CarbZone Low Carb

LCHF-bröd från CarbZoneUtbudet av LCHF-bröd som går att köpa i vanliga livsmedelsbutiker är tyvärr väldigt litet. Det beror främst på att små bagerier har svårt att slå sig in på brödmarknaden som i stor utsträckning domineras av jättar som Pågen, Fazer och Polarbröd.

Men ett LCHF-bröd som går att köpa i många vanliga Coop- och ICA-butiker är Low Carb-brödet från CarbZone. Det är ett kolhydratsnålt bröd fritt från socker som introducerades redan år 2005. Detta bröd är inte helt fritt på kolhydrater, men innehåller bara 2,7 gram av det per skiva vilket är betydligt mindre än traditionellt bröd. Low Carb-brödet innehåller däremot mycket fibrer från bland annat äpplen, linfrön och solrosfrön som ser till att hålla magen frisk och välfungerande. Eftersom Low Carb-brödet innehåller dock gluten och liten mängd vetemjöl så kan det dock inte ätas av glutenallergiker. Om man inte kan eller inte vill äta gluten så kan det vara en bättre idé att baka sitt eget LCHF-bröd med fiberhusk.